Грижи за по дълъг живот на батерията на лаптопа

Как да удължим живота на батерията?

По долу ще ви запознаем с основните правила за по-дълъг живот на батерията на преносимият ви компютър.

Грижи за по дълъг живот на батерията на лаптопа

 

При нов лаптоп първите две, три зареждания трябва да са минимум по 14 часа, следвани от разреждане до 8-10%.

Съветваме ви да ползвате батерията на лаптопа си. Т.е няколко пъти седмично да оставяте лаптопа да работи на батерия поне за час. Няколко пъти месечно да правите пълен разряд и заряд /калибриране на батерията/.

Ако решите да извадите батерията от лаптопа, и да държите извън него. Нейния заряд трябва да между 30 – 40%  и да се съхранява  в  хладно помещение.

За батерията са вредни крайностите. Да е  заредена на 100% , както и да пада под 5-8%. Вредно и да работи на много високи температури.

samsung удължава живота на батерията по нова технология

Забележка: Някой модели на Samsung ‘държат’ батерията на 80% с цел да увеличат нейният живот.

Един коментар за “Грижи за батерията на лаптопа”

  • Батерията се зарежда на толкова процента на колкото му е казано на процесора който управлява заряда да следи за напрежението. Тук не може да се промени нищо, освен ако ти сам не махнеш кабела да зарежда батерията, или ако има някакъв умен софтуер и ти можеш да управляваш това през компютъра ( което ме съмнява). За зареждането 14 часа – батерията се зарежда докато достигне номиналното си напрежение – ако е 3,7V клетка – до 4,1 V. След това процеса на заряд спира. Целия процес преминава през три цикъла на заряд. Времето и тока на заряд са зададени в процесора който управлява времето на заряд. АКо ще и 20 часа да седи включена батерията, щом достигне номиналното напрежение – цикъла на заряд се прекратява. Всичко се управлява от процесор – ако искаш да се промени времето на заряд – трябва да е чрез този чип и от там и тока на заряд. Примерно – батерията на телефона се зарежда средно за 2 часа и половина. Това е така наречения бърз цикъл на заряд. АКо искаш дръж зарядното цяла нощ – но след 3 час ще пише на телефона „Батерията е заредена. Изключете зарядното.“ Всичко останало е абсолютно вярно и важи за всички батерии – не само за лаптопите. Всички резки и шокови температури са вредни за батериите. Бързия разряд също е вреден. Пълния разряд също – но за него мисля, че пак процесора го пази да не се получава пълен разряд. Това е засега от мен. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.