Libre Office - nовото лице на Open Office 1

libre office

Най-популярният свободен офис пакет OpenOffice.org се сдоби с чисто нов форк. За незапознатите с този термин – това е когато разработчици разполагат легално с изходния код на дадено приложение и на негова основа започват нов независим софтуер.

Новият форк се казва LibreOffice, а домашната му страница е http://www.documentfoundation.org/. Зад проекта стоят някои от най-действените членове на общността на OpenOffice.org, развиваща се вече 10 години. Сред поддръжниците му пък са организации като FSF, Google, Canonical, Red Hat, Gnome и други.

Вероятно някои от вас ще се запитат необходимо ли е подобно нещо и изобщо какъв е смисълът да се хвърлят такива усилия… Аз лично съм зарадван от това събитие и мога да кажа, че дори го очаквах… като причината за това е Oracle. Небезизвестната софтуерна компания преди месеци придоби друга голяма компания – Sun Microsystems. С това тя унаследи неща като Java, виртуалната машина VirtualBox, операционната система Open Solaris… и OpenOffice.org. Oracle  e известна с хищническото си пазарно поведение и за само за няколко месеца успя да започне преследване на Google за използването на Java технологии в мобилната операционна система Андроид и да прекрати активната разработка на Open Solaris.

Затова не е чудно, че много хора, свързани със свободния софтуер са леко обезпокоени и за OpenOffice. Сега за щастие място за тревога няма. Новият форк ще бъде под напълно свободен GPL3 лиценз, ще е независим от Oracle по всеки един начин и ще гарантира че наследството на OpenOffice няма да бъде загубено, дори компанията да реши да прави (или да не прави)  нещо с него.

На домашната страница на LibreOffice вече е достъпна и бета версия на офис пакета за различни операционни системи – http://www.documentfoundation.org/download/. Към момента бета версията е само на английски език (но се работи по система за бързо локализиране и на други езици) и сред предлаганите версии няма за Убунту/Дебиан. Тези дребни пречки обаче вероятно ще бъдат отстранени бързо , а ние – потребителите, ще си имаме един чудесен и напълно свободен офис пакет.

източник –  Свободна Култура и Свободен Софтуер

Един коментар за “Libre Office – nовото лице на Open Office”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.